Foto-video: Cei mai buni bucatari s-au intrecut in prepararea pestelui si a fructelor de mare

IFA_6918
Cei mai pricepuți bucătari de pe litoral au pregătit cele mai savuroase rețete pescărești cu ocazia Festivalului Peștelui și al Fructelor de mare organizat la restaurantul Aurora din stațiunea Mamaia. Preparatele care le-au pregătit, toate din pește au încântat și cele mai pretențioase gusturi care au venit la eveniment.

Anul acesta au fost 42 de unități de alimentație publică din Constanța, Tulcea și chiar și din Brăila, care s-au întrecut în preparate gustoase, aranjate în cele mai ingenioase moduri. Anul trecut marele trofeu a fost câștigat restaurantul Aqua by the Sea din Portul Tomis.

IMG_20170508_113300
Cu rețete bine cunoscute sau invenții proprii, bucătarii care au venit la festival i-au surprins și pe gurmanzi, nu doar prin gust ci și prin felul în care au asociat preparatele și le-au aranjat. Specialitățile din somon, homar sau caracatiță au fost vedetele festivalului, dar nu lipsit nici știuca și păstruga, puse în evidență în preparate cu nume greu de pronunțat.
Bucătarii spun că peştele este o carne pretenţioasă, cu o textură moale şi puţine fibre care să o ţină compactă. La rețetele de pește, ingredientele se pregătesc cu 2-3 ore înainte, iar peştii se ţin în marinată minimum 30 de minute pentru combinarea aromelor. Secretul ca să nu daţi greş este timpul de gătire. Cele mai potrivite condimente pentru peşte sunt rozmarinul, şofranul, frunzele de ţelină, salvia şi piperul, iar cea mai bună garnitură este un amestec de legume la grătar stropite cu ulei de măsline, sare şi piper.
Despre preparate, chef Gheorghe Haneș, a spus că sunt mult mai gustoase și prezentate mult mai frumos decât la ediția de anul trecut. Probabil că secretul lor este chiar cel pe care ni l-a împărtășit bucătarul-șef al unui restaurant din Năvodari, care ne-a spus că marele secret al preparatelor reușite este să lucrezi cu cei mai buni bucătari și să înveți cât poți de mult de la ei.
Vicepreședintele Asociației Litoral – Delta Dunării, Corina Martina a precizat că festivalul a fost creat pentru motivarea proprietarilor de restaurante de pe litoral să includă în meniuri cât mai multe preparate din pește și fructe de mare. „Ceea ce vrem să facem și ne-am propus de la prima ediție este să îi încurajăm pe proprietarii de unități de alimentație publică să includă în meniurile lor mai multe preparate din pește și fructe de mare. Am fost criticați, cu ani în urmă, pentru faptul că numai la bulgari se mănâncă pește și fructe de mare și la noi nu. Noi am vrut să dovedim că putem promova și servi preparate mai bune decât la vecinii bulgari”, a declarat Corina Martin.
„Cel mai mult apreciem gustul, desingul și aspectul, dar nu ignorăm felul cum arată preparatul. Oamenii vor să fie încântați atunci când mănâncă și de gust dar și cum arată preparatul respectiv”, a mai declarat Corina Martin.
Turiştii şi localnicii s-au lăsat răsfăţaţi de bucătării care s-au întrecut în reţete. Aceștia au avut ocazia să deguste mâncarea tradițional-pescărească cu produse mai exclusiviste, specialități cu fructe de mare și vinuri pe măsură. De asemenea, bucătarii au oferit celor prezenți informaţii despre calităţile diferitelor specii de peşti și au împărtășit secretele unor rețete consacrate.

IMG_20170508_144816

Maeștrii Artei Culinare Gheorghe Haneș, maestru bucătar multipremiat, Robert Voicu, de la Unilever România, Petrișor Tănase, maestru în arta culinară, fondator al Școlii de Maeștri în Arta Culinară din București și realizator de emisiuni gastronomice, Cerasela Lungu, câștigătoarea mai multor olimpiade și campionate de gastronomie, Cecilia Ene, de asemenea câștigătoare a concursurilor internaționale de profil, și Ismail Chiptur, maestru în arta culinară au fost cei care au decis care este cel mai bun preparat.

După degustarea tuturor preparatelor de către juriu, câştigătorul ediţiei a fost declarat, la fel ca şi anul trecut, Florin Ceauşu, bucătar de la restaurantul „In Larg” din Portul Tomis pentru originalitate, gust, imaginație și curaj.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Profesioniștilor în Gastronomie, împreună cu Asociația Litoral – Delta Dunării și restaurantul Aurora din Mamaia.

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Foto-video: Cei mai buni bucatari s-au intrecut in prepararea pestelui si a fructelor de mare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.