Remorcherul maritim „Vârtosul” a primit traditionalul botez

Remorcherul maritim Vartosul11
Remorcherul maritim VÂRTOSUL, primul dintre cele trei remorchere contractate de Ministerul Apărării Naţionale a intrat de astăzi, 12 aprilie în serviciul Forţelor Navale.

În cadrul ceremoniei, organizată cu acest prilej, navei i s-a acordat pavilionul românesc și a primit tradiţionalul botez.

Remorcherul maritim Vartosul14

De asemenea, la începutul ceremoniei, fanfara a cântat imnul României și s-a depus o jerbă de flori în memoria marinarilor căzuți la datorie pe întinsul mărilor și oceanelor lumii.

Remorcherul maritim Vartosul06

Peter Bechevic a oferit Șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Alexandru Mârșu, macheta și fotografia navei „Vârtosul”.

Remorcherul maritim Vartosul09
Vârtosul” este primul dintre cele trei remorchere contractate de Ministerul Apărării Naţionale de la Şantierele Navale Damen, care a intrat de astăzi în serviciul Forţelor Navale.

Remorcherul maritim Vartosul07
Remorcherul maritim „Vârtosul”, cu numărul de bordaj 103, este proiectat pentru a fi folosit în port şi în rada acestuia. Nava are lungimea de 16,56 m, lăţimea de 5,93 m, pescajul de 2,54 m şi este echipat cu două motoare Volvo Penta de 600 de cai putere fiecare, precum şi cu numeroase echipamente tehnice specifice.

Remorcherul maritim Vartosul11
Remorcherul „Vârtosul” execută misiuni de căutare, salvare persoane aflate în dificultate pe mare, remorcare și recuperare a mijloacelor plutitoare aflate în pericol în zona de responsabilitate, asigurarea manevrelor de intrare-ieșire în/și în port de acostare și plecare de la cheu, remorcarea navelor cu capacitate manevră redusă, intervenția pentru menținerea vitalității navelor de dislocare, intervenția la chemare situații de urgență pentru incendii și alte situații ordonate, transportul de persoane, mărfuri în incinta portului.
Alexandru MarsuDe-a lungul timpului, tradițiile marinărești au așezat la loc de cinste ceremonialul de botez și de acordare a pavilionului navei indiferent că aceasta era militară sau civilă. Astfel, înscriindu-se în această frumoasă tradiție, evenimentul la care am asistat astăzi, 12 aprilie 2016, și anume, intrarea în serviciu a remorcherului maritim, de port și radă „Vârtosul”, prin ancorarea pavilionului este foarte important pentru noi toți marinarii militari. Instalațiile moderne, caracteristicile nautice și capabilitățile echipamentelor de bord, îi conferă Vârtosului posibilitatea de a acționa în orice condiții, ziua și noaptea pentru îndeplinirea misiunilor de intervenție în portul și rada Constanța și a oricăror altor misiuni pe care-i vor fi puse în față. Programul de înzestrare cu remorchere maritime declanșate în noiembrie 2015 de către Statul Major al Forțelor Navale Române răspunde cerințelor de capabilități ale NATO referitoare la operaționalizarea și menținerea nivelului de capacitate operațională necesar executării misiunilor de remorcaj, acordarea ajutorului tehnic pentru navele aflate în dificultate și căutarea și salvarea pe mare.
Intrarea astăzi, în serviciu a noii nave, care va fi urmată de alte două, obligă personalul divizionului 175 – nave scafandri de a depune toate eforturile pentru o cât mai bună pregătire de specialitate în vederea exploatării în bune condiții a sistemelor și echipamentelor acestora. Noului remorcher intrat în serviciu îi urez viață lungă în Forțele Navale Române” a declarat Șefului Statului Major al Forțelor Navale, Contraamiral Doctor, Alexandru Mârșu.
Achiziția remorcherului „Vârtosul” s-a realizat prin Compania Națională Romtehnica S.A. de la Șantierul Naval Damen Ship Yacht din Olanda. Lansarea la apă a acestuia a avut loc acum două luni în februarie 2016. Prima confruntare cu apele a avut-o prin marșul făcut pe Dunăre de la șantierul constructor până în Constanța, unde a ajuns pe data de 25 martie 2016.

Remorcherul maritim Vartosul12
Vârtosul, primul dintre cele trei remorchere, de port și radă, va fi urmat de Vânjosul, ambele destinate operării în Portul Constanța, iar cel de-al treilea, Voinicul va fi destinat operării în Portul Mangalia. Acestea au fost construite la Galați de către olandezi. Numele sunt date de la forța pe care o au.
Cele trei remorchere multifuncţionale care vor intra în serviciul Forţelor Navale Române vor înlocui actualele şalupe de remorcare-salvare, îmbătrânite, şi vor fi folosite pentru asigurarea manevrelor navelor militare în porturi şi pentru servicii de intervenţie, fiind eliminate costurile plătite operatorilor civili. (Foto: Ovidiu Oprea)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Remorcherul maritim „Vârtosul” a primit traditionalul botez”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.