125 de ani de muzica pe meleagurile tomitane ale Marii Negre

Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa anunţă lansarea celui mai recent volum al compozitorului Adrian Doxan, „125 DE ANI DE ACTIVITATE MUZICALĂ PE MELEAGURILE TOMITANE ALE MĂRII NEGRE, 1880-2005”. Evenimentul editorial, care va avea loc joi, 31 martie 2016, la ora 16, la sediul universităţii, este organizat de Asociaţia Studenţilor Şagunişti, din care face parte Adrian Doxan, ca student al Facultăţii de Drept.
Lucrarea, prefaţată de muzicologul Viorel Cozma, va fi prezentată de scriitorul Ovidiu Dunăreanu, directorul Editurii Ex Ponto, la care a apărut volumul, conf. univ. dr. Marian Zidaru de la Universitatea „Andrei Șaguna” şi Cezar Pânzaru, Preşedintele Asociaţiaţiei „Pro Basarabia”. La eveniment vor participa studenţi, profesori, scriitori şi alţi prieteni ai universităţii noastre.
În cartea lui Adrian Doxan, este prezentată, din mai multe perspective, activitatea muzicală de la Marea Neagră pe o perioadă de 125 de ani. Spre exemplificare, unul dintre cele 12 capitole relatează popasurile la Tomis ale marelui compozitor român George Enescu, altul trece în revistă numeroase personalităţi muzicale ce au performat la Constanţa, dintre care îi menţionăm doar pe dirijorii Constantin Daminescu, Radu Ciorei, sopranele Felicia Filip, Aida Abagief sau Daniela Vlădescu, regizorul Cristian Mihăilescu, compozitorul Dumitru Lupu.
Adrian Doxan s-a născut la 30 august, în anul 1949, la Piatra Neamţ, a studiat la Liceul „Vasile Alecsandri” din Bacău şi apoi la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. Activităţile didactice ale compozitorului Adrian Doxan se împart între două instituţii de învăţământ alăturate: Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, în calitate de dascăl şi Universitatea “Andrei Şaguna” din Constanţa, în calitate de student, unde, la începutul acestei luni, cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa ambasadorului Emil Hurezeanu, a compus muzica pentru recitalul de poezie al primului volum publicat de Excelenţa Sa. Adrian Doxan este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, preşedintele Fundaţiei „Steluţele Mării” şi organizator al Festivalului Naţional de Interpretare a Muzicii pentru Copii şi Tineret „Steluţele Mării”. Opera sa scriitoricească cuprinde 24 de titluri, de la poveşti şi versuri pentru copii, la cărţi şi lucrări muzicale şi monografii.

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “125 de ani de muzica pe meleagurile tomitane ale Marii Negre”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.