In memoriam academicianului si matematicianului Solomon Marcus

Solomon Marcus

Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Romane, s-a stins din viaţă ieri, 17 martie 2016. Comunitatea academică ovidiană regretă dispariţia celui care este considerat a fi unul dintre fondatorii disciplinelor lingvistica şi poetica matematicii.
Profesorul Solomon Marcus a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, în anul 2005.
Viitorul profesor şi academician s-a născut pe 1 martie 1925, la Bacău, în casa cu opt copii a unui croitor; a terminat şcoala primară şi liceul în oraşul natal, clasificându-se primul la examenul de Bacalaureat din 1944. În liceu era pasionat de poezie. Descoperă, la 19 ani, frumuseţea matematicii, via geometriile neeuclidiene, şi, fără să uite poezia şi literatura, se dedică studiului matematicilor, la Facultatea de Matematica şi Fizică a Universităţii din Bucureşti, unde termină studiile în cadrul secţiei de matematică în 1949, cu diploma de merit.
În 1956, Dl. Solomon Marcus a devenit doctor în matematică, iar în 1968, a obţinut docenţa în ştiinţe. Din 1950, a urcat treptele carierei universitare, începând cu treapta de asistent la Facultatea de Matematica şi Fizică din Bucureşti, apoi lector (1955), conferenţiar (1964), profesor (1966), profesor consultant (1991). Ales membru corespondent în 1993, devine membru titular al Academiei Romane în anul 2001.
“…Mi-am luat diploma în matematica, cu intuiţia că matematica este deopotrivă o ştiinţă, şi o artă, descoperire şi invenţie, rigoare şi mister, silogism şi revelatie. Nu a fost o ruptură de poezie, ci o perfectă continuitate. Am crezut că trebuie să împart cu ceilalţi această descoperire şi m-am decis să acord atenţie explicării naturii intime a matematicii către oameni”, afirma profesorul Solomon Marcus.
Peste o mie de citări ale articolelor de analiză matematică publicate, aparţinând a 300 de autori (între care se află nume celebre în matematica mondială) şi publicate în 70 de reviste matematică, şi câteva zeci de monografii sunt mărturie a interesului suscitat de rezultatele matematicianului român Solomon Marcus în lumea matematică.

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “In memoriam academicianului si matematicianului Solomon Marcus”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.