Doar 16 la suta din adolescentii romani vor sa emigreze

Studiu adolescentii romani

Majoritatea adolescenților români sunt convinși că România este o țară în care sunt recompensați pe măsura muncii depuse și pot avea succes fără să emigreze, arată un studiu realizat în rândul tinerilor de 14-18 ani de către agenția de cercetare Open-I Research, la inițiativa Educația Azi.
Astfel, foarte mulţi tineri sunt hotărâţi să îşi construiască viitorul în ţară, doar 16% dintre cei chestionaţi fiind de părere că pot accede la un trai mai bun doar dacă pleacă în străinătate. Mai mult, „73% dintre adolescenţi sunt optimişti şi spun că îşi doresc foarte mult să contribuie, prin muncă, la schimbarea în bine a societăţii româneşti”, se arată într-un comunicat de presă.
Studiul mai arată că majoritatea adolescenţilor români (84%) sunt convinşi că pot primi recompense pe măsura eforturilor lor, iar 54% consideră că pot realiza ceea ce îşi propun fără nepotisme. Mai mult decât atât, educaţia joacă un rol central în viaţa tinerilor, 85% dintre aceştia susţinând că este cea mai importantă bază pe care îşi pot construi succesul profesional.
De asemenea, tinerilor le place să se implice în activităţi extraşcolare (39%), să practice un sport de care sunt pasionaţi (27%, din care majoritatea sunt băieţi), să aibă activităţi artistice (25%), să facă voluntariat pentru diferite cauze sociale sau pentru protecţia mediului (23%) şi să participe la olimpiade şcolare (23%).
Pasiunea pentru artă apare mai frecvent la tinerii de 14-16 ani decât la cei de 17-18 ani (59% dintre adolescenţii tineri vs. 42% dintre adolescenţii mai maturi). În plus, o parte dintre ei au căutat moduri noi şi moderne de a se exprima în mediul online, 13% dintre ei deţinând un blog sau un canal de comunicare video de tip vlog.
Mediul în care au crescut segmentul de adolescenți care au atitudini pozitive privind societatea românească are următoarele caracteristici:
• Tinerii provin din familii în care nu s-au întâmplat situații traumatice precum divorț, asistarea la abuz fizic/verbal sau alcoolismul unui părinte;
• Părinții lor au relații bune, cu conflicte minore și rare;
• Tatăl este implicat în relația cu ei.
Studiul despre stilul de viaţă al adolescenţilor din România a fost desfăşurat în perioada septembrie-octombrie 2015, la iniţiativa Educaţia Azi, şi a fost realizat pe un eşantion reprezentativ naţional urban de 357 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 14-18 ani.

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Doar 16 la suta din adolescentii romani vor sa emigreze”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.