Ghiocelul dobrogean din Muntii Macinului, protejat de agenti ecologi si politisti

Ghiocelul dobrogean

Administrația Parcului Național Munții Măcinului (APNMM) a sancționat cu avertisment în această primăvară doar un singur grup de șapte persoane care intenționau să rupă ghiocei din zone protejate.
‘Este o veste bună că anul acesta am surprins doar un singur grup de șapte persoane care veniseră pregătite să ia ghiocei din Munții Măcinului pentru ca mai apoi să-i vândă. În anii trecuți, am avut zeci de persoane care încercau să culeagă exemplare de ghiocei dobrogeni. Probabil că oamenii au înțeles ce importantă este această specie’, a declarat, pentru Agerpres, directorul APNMM, Viorel Roșca.
Cele șapte persoane, potrivit sursei, au fost identificate în apropiere de localitatea Greci și avea asupra lor unelte pentru a scoate florile cu bulbi.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Tulcea, Dorin Visterneanu, a afirmat că în această primăvară au fost aplicate mai multe avertismente și sancțiuni comercianților ambulanți de flori care au încălcat cadrul legislativ privind desfășurarea activităților de comerț.
De altfel, ieșirea din orașul Babadag spre Constanța este împodobită începând din primăvară cu mici comercianți care își expun produsele pe scaune din lemn, vânzătorii susținând că florile provin din propriile grădini.
„A trecut timpul ghioceilor. Acum, sunt toporașii și viorelele. În aprilie, vor apărea lăcrămioarele și apoi bujorii”, a spus una din vânzătoarele de flori din orașul Babadag, care a refuzat să fie fotografiată.
De asemenea, la ieșirea din orașul Babadag spre Constanța, sunt copii care vând flori pe marginea șoselei, expunându-se astfel riscului de a provoca evenimente rutiere sau de a fi victime ale acestora. La fel ca în anii trecuți, lucrătorii IPJ au aplicat avertismente acestora”, a menționat Visterneanu.
Potrivit APNMM, ghiocelul dobrogean se află pe Lista Roșie europeană a speciilor periclitate, iar distrugerea plantelor rare se sancționează de legea mediului cu amendă de până la 7.500 de lei. O altă specie protejată este bujorul dobrogean.

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Ghiocelul dobrogean din Muntii Macinului, protejat de agenti ecologi si politisti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.