Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala GAL pentru perioada de programare 2014 – 2020

Conferinta GAL

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim IRIMESCU și Primul-Ministru Dacian CIOLOȘ, au participat, astăzi, 26 februarie 2016, la Conferința – Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală GAL pentru perioada de programare 2014 – 2020, eveniment care a avut loc la Hotel Marshal Garden – București.
În conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 1303, procesul de selecție a Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) trebuie să se finalizeze în maximum 2 ani de la aprobarea Acordului de Parteneriat, respectiv la 06 august 2016.
Astfel, în perioada de programare 2014-2020, se urmărește acoperirea de către Grupurile de Acțiune Locală a întregului teritoriu eligibil prin Programul LEADER (comune și orașe mici cu o populație de maximum 20.000 de locuitori), valoarea publică totală alocată fiind de 563.516.557 Euro. Această sumă este arondată sub-măsurilor 19.2 “Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală” și 19.4 “Sprijin pentru cheltuieli de funcționare și animare”. Termenul limită de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) este 8 aprilie 2016, atât pentru parteneriatele care au accesat sprijinul pregătitor, cât și pentru cele care au elaborat SDL din surse proprii.
GAL-urile reprezintă soluția concretă, transformarea în realitate a potențialului pe care comunitățile locale îl pot valorifica pentru a se putea înscrie în această nouă abordare a dezvoltării satului european, o abordare prin care se încurajează întoarcerea și/sau stabilirea tinerilor în teritoriul LEADER și dezvoltarea economică, socială și culturală a acestuia. Pentru a sprijini acest demers se pune accentul pe: stimularea parteneriatelor, transferul de cunoștințe și implementarea inițiativelor inovative.
Menționăm faptul că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul propriu începând cu luna decembrie 2015, spre consultare publică, Ghidul pentru participarea la selecția SDL, în vederea primirii de observații din partea celor implicați în dezvoltarea locală.
De asemenea, AM PNDR a organizat întâlniri cu reprezentanții viitoarelor parteneriate, în care au fost discutate aspectele privind abordarea LEADER și elaborarea strategiilor de dezvoltare locală. Având în vedere specificitatea anumitor măsuri care pot fi finanțate prin LEADER, au fost organizate întâlniri cu reprezentanții instituțiilor care gestionează măsuri complementare: Ministerul Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional și cu reprezentanți din sectoare reprezentative (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii etc).
Mai mult, Federația Națională a GAL-urilor a organizat conferințe regionale, la care au participat reprezentanți ai parteneriatelor implicați în elaborarea SDL-urilor, reprezentanți ai Autorității de Management, AFIR și experți pe domenii de interes pentru dezvoltarea locală: segregare, infrastructură socială și incluziunea minorităților rome, infrastructură de internet în bandă largă, asociativitate.
În cadrul procesului de selecție, vor fi prioritizate SDL-urile care cuprind măsuri de infrastructura socială, acțiuni adresate minorităților locale, intervenții în infrastructura de bandă largă, scheme de calitate, măsuri care implică asocierea – domenii identificate ca prioritare în Acordul de Parteneriat.
În intervenția domniei sale, Primul-ministru Dacian CIOLOȘ a declarat: „Săptămâna următoare, lucrăm cu ministrul Agriculturii și Cancelaria la un pachet de măsuri care să dezvolte clasa de mijloc de la sate, luând anumite instrumente financiare și legislative care să stimuleze dezvoltarea clasei de mijloc la sate. În implementarea acestui program o să avem nevoie de sprijinul grupurilor de acțiune locală. Să dezvoltăm această clasă de mijloc cu reale capacități de antreprenoriat care să constituie o resursă viabilă a dezvoltării locale”.
La rândul său, ministrul Achim IRIMESCU a arătat că GAL-urile trebuie sa devina motorul dezvoltării la nivel local, ele fiind autoritățile de management la nivel local.
Nevoile de dezvoltare la nivel local pot fi cel mai bine identificate de către GAL-uri. GAL-urile au tot sprijinul Ministerului Agriculturii, vom avea un dialog constructiv şi aşteptăm propunerile acestora, iar cele constructive vor fi preluate. GAL-urile trebuie să se implice în valorificarea produselor locale, e un domeniu vast şi mi-as dori să ne sprijiniti în protejarea produselor de calitate pentru a aduce valoare adăugată”, a declarat ministrul IRIMESCU.

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala GAL pentru perioada de programare 2014 – 2020”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.