Mare Nostrum colecteaza uleiul vegetal uzat!

Colecteaza uleiul uzat

În fiecare gospodărie se folosește, la gătit, uleiul. Ce facem cu el după câteva prăjeli succesive, aici este problema! Mulți nu știu că uleiul vegetal, uzat, poate polua apa și solurile şi este considerat un reziduu toxic.
Din anul 2010, Mare Nostrum a inițiat o campanie, desfăşurată la nivel naţional, care urmăreşte implementarea unui nou concept pe piaţa din țara noastră: acela de colectare a uleiului vegetal uzat, ce poate fi ulterior valorificat în biodiesel.
Această campanie este adresată în special persoanelor fizice, care în schimbul a 5 litri de ulei vegetal uzat adus la noi, primesc ca recompensă 1 litru de ulei vegetal, bun de folosit la gătit.
Suntem încântați că din ce în ce mai mulți oameni conștientizează pericolul reprezentat de acest reziduu asupra mediului înconjurător și cu ajutorul a 79 de persoane am colectat, în 2015, 553 litri ulei vegetal uzat.
Uleiul uzat colectat la sediul Mare Nostrum este ridicat de către STOEHR Mineral & Vegetal Oil și transformat în biocombustibil.
Uleiul vegetal uzat este nociv pentru mediu (dacă este aruncat pe scurgerea de la chiuvetă sau direct în natură), precum și pentru sănătatea voastră. Acesta duce la poluarea pânzei freatice şi chiar a apei pe care o consumăm. Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, atât cât consumă un adult în 14 ani de zile.
Fiind un deşeu, un reziduu, care rezultă în urma prăjirii, uleiul alimentar vegetal (de floarea soarelui, porumb, măsline, palmier etc.), dacă este refolosit de mai mult de 2-3 ori, devine periculos pentru sănătatea umană. Astfel, favorizează apariţia celulelor cancerigene şi măreşte riscul de accidente vasculare cerebrale. (Sursa: http://uleiuzat.marenostrum.ro/)
Mare Nostrum invită constănțenii să se alăture acestei campanii și să predea uleiul vegetal uzat! Astfel fiecare dintre noi poate contribui la reducerea consumului de resurse și la protecția mediului înconjurător, având în același timp și un beneficiu personal – 1 litru de ulei bun de gătit.
De-a lungul anilor, locuitorii au fost informaţi despre această campanie atât cu ajutorul voluntarilor, a materialelor informative, cât şi cu ajutorul Caravanei Mare Nostrum ce s-a deplasat în Constanţa, Cumpăna, Mangalia, Medgidia, Năvodari şi Eforie, unde a informat locuitorii cu privire la necesitatea gestionării durabile a uleiului uzat, facilitând colectarea uleiului uzat de la populaţie.
Cele mai receptive la acest proiect au fost şcolile, care au participat la concursurile destinate instituțiilor de învățământ active în protejarea mediului înconjurător, concursuri numite “Și eu colectez separat uleiul vegetal uzat!”. Astfel, din 2010 și până anul trecut, sute de elevi și zeci de profesori din instituţiile de învăţământ au colectat, pe parcursul anului școlar, uleiul vegetal uzat, pe care l-au predat către Mare Nostrum, câștigând diverse premii (containere de colectare selectivă, jocuri educative pe domeniu etc.).

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Mare Nostrum colecteaza uleiul vegetal uzat!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.