Icoana Maica Domnului adusa la biserica „Sf. Haralambie” din Constanta

Icoana Maica Domnului

În prima decadă a lunii februarie biserica „Sfântul Haralambie” din Constanța își cinstește hramul. Ca în fiecare an, evenimentul este un prilej de sărbătoare la care participă nu doar enoriașii, ci foarte mulți constănțeni. În acest an, încă de luni, 1 februarie, la ora 18.00, va fi adusă, pentru prima dată în Constanța, o icoană veche de peste 200 de ani.
Astăzi, 1 februarie, la ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va întâmpina icoana Maica Domnului „apărătoarea și ocrotitoarea Moldovei” la biserica „Sf. Haralambie” din Constanța (bulevardul Tomis, nr. 301, zona Boema). După ce icoana va fi așezată spre închinare, ierarhul va oficia Taina Sfântului Maslu, împreună cu preoți și diaconi.
Credincioşii constănţeni se vor putea închina la această icoană, din această seară de la ora 18.00, până în data de 15 februarie.
Mănăstirea Hârbovăţului deține icoana din secolul al XVIII-lea, pe când stareţ era egumenul Pahomie. Icoana, păstrată cu sfințenie generații de-a rândul în familia colonelului Nicolae Alexei Albaduev, a fost dăruită mănăstirii în urma unei tragice întâmplări. După ce colonelul s-a spovedit părintelui Pahomie, în decembrie 1790, a plecat spre casă cu un cal tânăr și neînvățat, care l-a trântit și a murit. Până în anul 1812, mănăstirea a fost reconstruită de trei, după trei incendii, și, de fiecare dată, icoana a fost găsită în cenușă, cu fața în jos, nearsă, cu toate că era pictată pe pânză şi lipită pe un lemn de tei.
Prin rugăciune în fața icoanei, mulți bolnavi și-au găsit alinare sufletească și trupească, vindecându-se de paralizii, arsuri, probleme psihiatrice, cardiace, etc.
Icoana Maicii Domnului de la mănăstirea Secu este acoperită cu argintul vechii icoane a Maicii Domnului Cipriota, donată aşezământului monahal de către Domnitorul Vasile Lupu, în anul 1647, fiind considerată o icoană făcătoare de minuni.

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Icoana Maica Domnului adusa la biserica „Sf. Haralambie” din Constanta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.