Primul muzeu viu din Romania se deschide vara aceasta, intr-un sat cu 14 locuitori din Apuseni

Muzeul Viu de la Tecsesti

Primul muzeu viu din România urmează să fie finalizat în vara acestui an, într-un sat izolat din Munții Apuseni, Tecșești, în județul Alba. Proiectul a început din decembrie şi are drept scop păstrarea și promovarea tradițiilor românești.
„Este ca un tunel al timpului, prin care poți călători dacă ești pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei și vârcolaci”, spun iniţiatorii.
Muzeul este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spațiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici și denumirea de muzeu viu. Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunității pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, etnografie, antropologie și folclor, comunitate care și finanțează acest proiect.
„Este ca un tunel al timpului, prin care poți călători dacă ești pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei și vârcolaci. Este complex pentru că este și o formă de antreprenoriat social, în sensul în care ajută ca micul sat izolat din Apuseni, unde mai trăiesc doar 14 bătrâni în prezent, să rămână viu, să pună în valoare resursele naturale ale zonei, să perpetueze cultura locului și să producă un impact economic, cultural și social durabil”, explică inițiatorul proiectului.

Până în prezent, pe suprafața muzeului s-au construit o structură de casă de lut cu acoperiș de paie, un cuptor de lut pentru pâine și s-au pus bazele grădinii ecologice. Muzeul este funcțional; în ultimii doi ani s-au organizat diverse activități culturale, tabere și Festivalul Nedeia, în care publicul a putut experimenta traiul strămoșilor noștri.
În prezent, muzeul este funcțional în proporție de 30%. Pentru a fi dus la sfârșit, proiectul mai are nevoie de 6.000 de euro, pe care Groove ON estimează să îi strângă până la sfârșitul lunii februarie 2016. Proiectul La Origini Muzeul Viu poate fi susținut prin platforma de crowdfunding Indiegogo, cu sume care variază de la 15 euro până la 1.000 de euro. Cei care contribuie primesc în schimb acces la diverse evenimente și ateliere desfășurate la Tecșești, sau oportunitatea de a locui o perioadă în Muzeul Viu, respectiv de a se gospodări, îndeletnici și hrăni ca pe vremuri.
În satul Tecșești trăiesc 14 bătrâni în prezent, în condițiile în care în anii 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Primul muzeu viu din Romania se deschide vara aceasta, intr-un sat cu 14 locuitori din Apuseni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.