Adjunctul Sefului Politiei din Braila, Coada Petru Mihaita a fost retinut de procurorii DNA

Coada Petru Mihaita
Procurorii DNA Galaţi l-au reţinut pe Petru-Mihăiţă Coadă, adjunct al Şefului Poliţiei municipiului Brăila la data faptelor, în prezent activând în cadrul IGPR – misiuni în străinătate, pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11.01.2016, a inculpatului
COADĂ PETRU – MIHĂIŢĂ, adjunct al Şefului Poliţiei municipiului Brăila, la data faptelor (în prezent activând în cadrul IGPR – misiuni în străinătate) cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– favorizarea făptuitorului”, se arată în comunicatul DNA.
El este prezentat marţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de George-Viorel Ghelase şi Virginel Sasu, agenţi de poliţie la Biroul de Ordine Publică la data faptelor, pentru favorizarea infractorului şi fals intelectual, în formă continuată (două acte materiale).
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
„La data de 26 august 2013, inculpaţii Ghelase George-Viorel şi Sasu Virginel, în calitate de agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila – Biroul Ordine Publică, cu prilejul intervenţiei în urma sesizării unor acte de violenţă fizică (altercaţie în trafic), au falsificat două înscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu respectiv fişa intervenţiei la eveniment „112”), pe care le-au întocmit şi semnat cu acel prilej.
În cuprinsul celor două documente, cei doi agenţi de poliţie au atestat, în mod deliberat, împrejurarea necorespunzătoare adevărului potrivit căreia agresorul era o persoană neidentificată și au omis, în mod intenţionat, să insereze faptul că autorul agresiunii fusese indicat de victimă ca fiind un ofiţer de poliţie ce deţinuse anterior o funcţie de conducere în cadrul IPJ-Brăila.
În acelaşi context, la data de 27 august 2013, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă, în calitate de adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Brăila, acţionând cu intenţie directă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin faptul că, prevalându-se de ascendentul ierarhic profesional conferit de funcţia sa, a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, agent de poliţie, căruia i-a ordonat verbal, în mod ferm (după ce a aflat că cercetările relevaseră identitatea agresorului) ca, în fişa de eveniment pe care agentul avea obligaţia să o întocmească pentru a fi implementată în fluxul informaţional poliţienesc, să ateste împrejurarea neadevărată că autorul era necunoscut, se arată în comunicat.
Procurorii DNA, precizează că, iniţial agentul de poliţie respectiv s-a conformat ordinului ilegal şi a întocmit, împreună cu o altă persoană, o fişă de eveniment neconformă adevărului, pe care ulterior a refuzat să o înainteze spre implementare în fluxul informaţional poliţienesc.
„În aceeaşi zi, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă i-a prezentat şefului ierarhic, în mod deliberat, faptul că autorul agresiunii nu fusese identificat şi nici nu existau posibilităţi obiective de identificare a sa.
Cu toate că, la acel moment, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă cunoştea identitatea agresorului, el a încercat să îl determine pe Şeful Poliţiei municipiului Brăila să dispună înregistrarea sesizării ca dosar penal cu autor necunoscut, acesta din urmă nefiind de acord cu cererea respectivă.
Prin aceste demersuri abuzive, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă a vătămat interesele legitime profesionale ale agentului de poliţie căruia i-a ordonat să menţioneze aspecte neadevărate în fişa de eveniment, precum şi interesele legitime ale Poliţiei municipiului Brăila (respectiv efectuarea de activităţi de cercetare penală în raport de situaţia de fapt reală, precum şi întocmirea de înscrisuri oficiale corespunzătoare adevărului – activităţi ce se circumscriu interesului general al justiţiei penale), susțin procurorii.
Totodată, inculpatul Coadă Petru Mihăiţă a mai urmărit să obţină pentru agresor împiedicarea tragerii acestuia la răspundere penală pentru respectivul incident sau, cel puţin, îngreunarea cercetărilor, reuşind astfel să obţină, ca folos necuvenit pentru acesta din urmă, întârzierea şi îngreunarea cercetării sale penale.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 12 ianuarie 2016, inculpatul Coadă Petru – Mihăiţă este prezentat Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” se mai arată în comunicat.

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Adjunctul Sefului Politiei din Braila, Coada Petru Mihaita a fost retinut de procurorii DNA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.