Programul vizitei militarilor britanici la Constanta

Distrugătorul britanic HMS DUNCAN
Distrugătorul britanic HMS DUNCAN (D-37) a acostat în Portul Constanţa duminică, 8 noiembrie. Vizita navei în România se înscrie în pachetul de măsuri ale Alianţei Nord-Atlantice pentru creşterea încrederii între aliaţi şi pentru asigurarea securităţii în Marea Neagră.

Pe parcursul escalei, sunt programate mai multe activităţi comune ale militarilor români şi britanici.
Luni, 9 noiembrie, o delegaţie oficială condusă de comandantul distrugătorului HMS DUNCAN, căpitan-comandorul Rich ATKINSON, va avea întâlniri cu reprezentanţii Forţelor Navale Române, pentru a fi stabilite detaliile exerciţiilor comune cu navele militare româneşti, planificate a avea loc pe mare în perioada 11-12 noiembrie.
Delegaţia britanică va efectua luni, 9 noiembrie, o vizită şi la Prefectura Judeţului Constanţa, unde se va întâlni cu autorităţile civile locale, iar începând cu ora 11.00, la bordul distrugătorului HMS DUNCAN, Ambasada britanică din România şi Organizația pentru Apărare şi Securitate din Regatul Unit vor organiza Ziua Industriei de Apărare şi Securitate.
La eveniment vor participa circa 15 companii britanice din domeniu. Reprezentanții industriei britanice se vor întâlni cu militari, oficiali guvernamentali şi oameni de afaceri români, pentru a discuta oportunități de colaborare ce includ transfer de tehnologie militară de înaltă performanță, programe de instruire şi investiții. Deschiderea oficială va avea loc în prezenţa Ambasadorului Marii Britanii în România, ES Domnul Paul BRUMMELL.
Pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la desfăşurarea primului meci de fotbal care a avut loc pe pământ românesc între marinarii britanici şi localnicii din zona localităţii Partizani, judeţul Tulcea, este programat luni, 9 noiembrie, începând cu ora 11.00, un minicampionat de fotbal, în cadrul căruia se vor întrece echipe ale militarilor români şi britanici, fiind invitaţi să participe cu o echipă şi militarii SUA de la Baza Mihail Kogălniceanu.
Competiţia sportivă este organizată de Federaţia Română de Fotbal (FRF), în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din România şi va fi găzduită de Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Începând cu ora 14.00, este programată ceremonia de premiere a câştigătorilor, care va avea loc în prezenţa Ambasadorului britanic în România. Câştigătorii vor primi diplome şi trofee din partea FRF, iar reprezentantul echipajului distrugătorului HMS DUNCAN va înmâna oficialilor Federaţiei Române de Fotbal o plachetă omagială.
Atestarea documentară a acestui eveniment reiese dintr-un raport al comandantului navei militare britanice HMS COCKATRICE, adresat comandantului Flotei Marii Britanii din Mediterana, în luna ianuarie 1866, document care se află în arhivele Marinei Militare Regale Britanice.

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Programul vizitei militarilor britanici la Constanta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.